Garnki emaliowane – wszystko co trzeba o nich wiedzieć

Nie da się ukryć, że garnki emaliowane cieszą się od dawna ogromną popularnością. Wynika to z kilku konkretnych powodów. Po pierwsze, charakteryzują się naprawdę wyjątkowym wyglądem. Dodatkową dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Po drugie, gotowanie w takich garnkach jest po prostu zdrowe. Dlatego powinny się one znaleźć na wyposażeniu każdej kuchni. Oto kilka dodatkowych powodów, które świadczą o wyjątkowości garnków emaliowanych.

Jakie są zalety garnków emaliowanych?

Mówiąc o zaletach garnków emaliowanych, zacząć trzeba od tego, że emalia jest materiałem hipoalergicznym. Dlatego garnki tego typu zaleca się w przypadku alergików, dzieci oraz osób starszych. Dodatkowo emalia w żaden sposób nie zmienia smaku przyrządzanych potraw. Warto także dodać, że emaliowana powłoka garnków jest bakteriostatyczna. Innymi słowy, uniemożliwia ona przenikanie drobnoustrojów do potraw. Dokładnie tak samo jest w przypadku substancji szkodliwych. Wszystko to wpływ na to, że garnki emaliowane cieszyły się, cieszą się i jeszcze długo cieszyć się będą ogromną popularnością.

Jak używać i myć garnki emaliowane?

Ogromną zaletą garnków emaliowanych jest także to, że z powodzeniem mogą być one używane na płycie indukcyjnej. Jest to zatem idealny wybór dla każdej osoby, która w swojej kuchni posiada kuchenkę indukcyjną. Takie kuchenki zwykle znajdują swoje miejsce w kuchniach, które urządzone są w stylu nowoczesnym. Warto w takim przypadku postawić na garnki charakteryzujące się nowoczesnym wzornictwem. Takie dostępne są choćby na stronie boma-agd.pl. A co z myciem tego rodzaju garnków? Z tym również nie ma żadnych problemów. Garnki emaliowane mogą być bowiem z powodzeniem myte w zmywarce. Warto jednak w takim przypadku korzystać z delikatnych środków myjących. Emalia jest bowiem materiałem, z którego zabrudzenia schodzą dość łatwo.

Jak gotować w garnkach emaliowanych?

Gotowanie w garnkach emaliowanych nie jest niczym skomplikowanym. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Jeśli gotuje się na oleju, to najpierw należy wlać olej i rozgrzać go na najniższym poziomie temperatury. Następnie należy włożyć składniki, ale tylko tyle, aby mieściły się one swobodnie na dnie garnka. Kolejny krok to stopniowe zwiększanie temperatury. Jeśli z kolei chce się ugotować danie na wodzie, to po wlaniu wody należy ustawić wysoką temperaturę. Kiedy woda zacznie bulgotać, można włożyć do garnka składniki, następnie gotować je pod przykryciem. Dzięki temu można mieć pewność, że każda potrawa będzie naprawdę smaczna.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.